Voeding

Diabetes type 2

Het voedingsadvies voor mensen met ouderdomsdiabetes of diabetes mellitus type 2 komt overeen met een gezonde voeding zoals we die allemaal kennen. Maw dagelijks zorgen voor een maaltijd met groenten (200 gram), fruit (2 stuks), voedingsvezel (brood, graanproducten) en voldoende drinken (tussen 1,5 liter en 2 liter per dag).

Verder is het belangrijk om de hoeveelheid verzadigde vetten (vlees, kaas, volle melkproducten, wafels en taarten) in de voeding te beperken en vaker te kiezen voor onverzadigde vetten.

Onverzadigde vetten zitten in plantaardige producten, zoals plantaardige oliën, dieetmargarines , noten en in de vette vissoorten zoals haring, zalm en makreel.

Diabetes type 1

Mensen met diabetes moeten hun koolhydraat inname over de dag verdelen.

Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor suikers en zetmeel. Ze komen voor in onder andere groente, fruit, frisdranken, peulvruchten, koek en gebak. De spijsverteringsenzymen in de maag en darmen zetten de koolhydraten om in glucose. Via het bloed komt de glucose in de longen, het hart, de spieren en de hersenen, waar het als energiebron dient.

Met behulp van insuline wordt de glucose in de cellen opgenomen. In de normale situatie geldt: hoe meer glucose er in de darm aanwezig is, hoe meer insuline het lichaam aanmaakt. Bij mensen met diabetes produceert de alvleesklier geen (of te weinig) insuline, waardoor er geen (of te weinig) glucose de cellen binnen gaat. De glucose blijft in het bloed circuleren en de bloedglucosespiegel stijgt.

Precies om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel na grote maaltijden sterk stijgt, krijgen mensen met diabetes vaak het advies om de koolhydraten over de dag te spreiden, bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en driemaal iets tussendoor; om 10.00 uur, 15.00 uur en 20.00 uur. Soms is het spreiden van de koolhydraten over de dag al voldoende om de bloedglucosespiegel binnen de grenzen van 4 – 8 mmol/liter te houden. Als dat niet voldoende helpt, kunnen medicijnen en/of insulinetherapie nodig zijn. Koolhydraten komen voor in druivensuiker, fruit (fructose), vruchtensappen en honing, melk- en melkproducten (lactose).

© - Deze site is louter bedoeld als bron van informatie en kan geenszins gebruikt worden om een medische diagnose of behandeling in te stellen. Raadpleeg bij twijfel steeds een arts.